Μήλος, οι μαγικές αντιθέσεις


Η Μήλος, μαγνητίζει το βλέμμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη με την ομορφιά των μοναδικών τοπίων, που εναλλάσσονται σ’ όλη την επιφάνειά της, Οι εναλλαγές του άσπρου με το καφέ-γκρίζο, του απέραντου γαλάζιου με το πράσινο, δημιουργούν εικόνες υψηλής αισθητικής. Η Μήλος έχει μακρά ιστορία από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Ανάμεσα στις δεκάδες σπηλιές που η σμίλη του χρόνου λάξεψε μπορεί το παρατηρητικό μάτι τόσο του απλού επισκέπτη όσο και του έμπειρου μελετητή να ανακαλύψει απολιθώματα ηλικίας άνω των 3.000.000 ετών.
Στη Μήλο, που απέχει από τον Πειραιά 87 ναυτικά μίλια φθάνουμε, πλέον, αρκετά σύντομα ανάλογα με το μέσο που θα επιλέξουμε. Καταμαράν, ταχύπλοα και κλασικά ferry boats εκτελούν καθημερινά δρομολόγια καλύπτοντας την απόσταση σε 5-8 ώρες. ή να αφεθείτε στα τοπικά λεωφορεία που αναλαμβάνουν τα δρομολόγια από τον Αδάμαντα προς όλα τα χωριά αλλά και προς πολλές παραλίες του νησιού.
Οι ανυπόμονοι και βιαστικοί προτιμούν το αεροπλάνο για μια σύντομη πτήση 35 λεπτών. Φθάνοντας εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις εσωτερικές μετακινήσεις σας. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, σκάφος ή scooter

Οι παραλίες της Μήλου είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των διακοπών στο νησί. Η φύση την προίκισε με περισσότερες από 70 παραλίες ξεχωριστής μορφολογίας.
Περίεργοι σχηματισμοί, βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους στην αμμουδιά, σπηλιές που μπορεί κανείς να κολυμπήσει, μοναδικοί χρωματισμοί του νερού και της πέτρας ικανοποιούν και συγκινούν. Σε κάποιες  πηγαίνουμε οδικώς, σε άλλες με  ταχύπλοο ή καΐκι από τη θάλασσα.
Η Χιβαδολίμνη που βρίσκεται 11,5 χλμ νότια της Πλάκας είναι μάλλον η ομορφότερη παραλία της Μήλου με σμαραγδένια νερά. Οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό αχιβάδων που βρίσκει κανείς στον βυθό της.
Στον Προβατά, την Αλυκή, το Ριβάρι και τον Καστανά απολαμβάνουμε ιαματικά λουτρά (σημάδι ότι κάποτε εδώ υπήρχε κάποιο αρχαίο ηφαιστείο).
Μια επίσκεψη στον Παπαφράγκα αφήνει πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις ενώ στο Σαρακήνικο τα κατάλευκα βράχια σε συνδυασμό με τα  καταγάλανα νερά μας προκαλούν για απολαυστικές βουτιές και χαλάρωση.
Οι παραλίες όμως δεν έχουν τέλος. Κοντά στον Αδάμαντα μας περιμένουν να τις τιμήσουμε οι χρυσαφένιες αμμουδιές στις παραλίες Λαγκάδα και Παπικινού.

Οι επιλογές για τη  διαμονή μας είναι πολλές, με σημαντικότερη τον Αδάμαντα ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Η περιοχή σφύζει από τουριστική κίνηση και προσφέρει όλες τις ανέσεις όσον αφορά τα καταλύματα, αλλά μην περιμένετε να βρείτε πουθενά στη Μήλο πλούσια νυχτερινή ζωή. Το νησί διατηρεί τη γραφικότητά του. Η αρχιτεκτονική  χαρακτηρίζεται από αδρές κυκλαδίτικες φόρμες και χρώματα. Ο Αδάμαντας είναι το κέντρο της δημόσιας ζωής του νησιού  και φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν και τους κατοίκους της γειτονικής Κιμώλου, που απέχει μόλις μισή ώρα από το νησί της Αφροδίτης.
Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη σε πλάτωμα 220 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Με θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα συνδυάζει όλα όσα ονειρεύεται ένας επισκέπτης.
Ένα πανέμορφο κάστρο αγκαλιάζει περιμετρικά την πόλη με τη γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα γεμάτα λουλούδια μπαλκόνια,  τις κάτασπρες από τον ασβέστη αυλές, και κυρίως τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο.

Η πλήξη είναι μια λέξη άγνωστη για τον επισκέπτη της Μήλου. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η γειτονική στην Πλάκα, Τρυπητή. Απολαμβάνουμε τον καφέ μας σ’ ένα από τα γραφικά παραθαλάσσια καφέ και ανηφορίζουμε προς τις κατακόμβες. Σημαντικότατο εύρημα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόπο λατρείας και ταφής των πρώτων Χριστιανικών χρόνων ή προσεγγίζουμε τους γραφικούς ανεμόμυλους για μερικές φωτογραφίες, ως σουβενίρ.

Το Κλήμα, είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο ψαροχώρι λιγοστών κατοίκων που έγινε γνωστό, όταν σε σπήλαιο το 1820  βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που δωρήθηκε στον Λουδοβίκο τον ΙΗ’ της Γαλλίας και έκτοτε βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.        

Η γραφική  Απολλωνία χτισμένη  πάνω σε έναν πανέμορφο φυσικό κολπίσκο, με καλά οργανωμένη τουριστική υποδομή  ελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Πολλές ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια, προσφέρουν όλες εκείνες τις ιδιαίτερες γαστριμαργικές δημιουργίες της Μηλέϊκης  κουζίνας. Από το λιμανάκι του χωριού εκτελούνται δρομολόγια προς την Κίμωλο.

Σημείο αναφοράς της φυσικής ξεχωριστής ομορφιάς του νησιού είναι τα «Θαλασσινά Μετέωρα», στο Κλέφτικο στην άκρη της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού. Πρόκειται για τεράστιους,  κυκλικούς ογκόλιθους που μοιάζουν να ξεπηδούν από την θάλασσα σε μικρή απόσταση από την παραλία. Ανάμεσά τους σπηλιές με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά σε καλούν να βυθιστείς ηδονικά στην αγκαλιά τους και να ανακαλύψεις τα απομεινάρια  των πειρατών, που  τα χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.

Στη Μήλο καμία από τις αισθήσεις δεν μένει ανικανοποίητη. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές, η άλλη απόλαυση είναι οι παραδοσιακές γεύσεις. Δοκιμάστε το παραδοσιακό κουφέτο που παρασκευάζεται με την προσθήκη μελιού, ζάχαρης κι αμυγδάλων στην λεπτοκομμένη ψίχα λευκού γλυκού κολοκυθιού ή τα πιο δυσεύρετα γλυκά σπανακοπιτάκια και τις «φλούνες». Προσπαθήστε να γευτείτε τα απίθανα ρεβίθια στη γάστρα. Συνοδέψτε τα με μαϊντανοσαλάτα και πιταράκια φτιαγμένα με μηλέϊκο ξεροτύρι - δυόσμο και κρεμμύδι και θα είστε πολύ τυχεροί αν καταφέρετε να  κλείσετε το γεύμα με μια μερίδα χανουμάκια ή λαζάνια με σκορδαλιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου