Βασιλόπιτα των αναμνήσεων

Πριν μερικά χρόνια όταν η μαμά δεν ήταν πια μαζί μας και ο θείος σταμάτησε να φτιάνει την παραδοσιακή βασιλόπιτα των παιδικών μου χρόνων, αναγκάστηκα και αγόρασα μια έτοιμη. Η απογοήτευσή μου δεν λέγεται. Που ήταν εκείνη η πεντανόστιμη, μυρωδάτη βασιλόπιτα, που ξεχείλιζε από αναμνήσεις, γεύσεις και αρώματα? Αυτή που αγόρασα, αν και ήταν από επώνυμο ζαχαροπλαστείο, το μόνο που διέθετε ήταν εμφάνιση. Ήταν ένα κέικ με γιορτινή διακόσμηση. Τα επόμενα χρόνια και μετά από την γνωριμία μου με το Γιάννη και τη Βούλα τα παιδιά του Sweet Shop, τους ζήτησα να φτιάξουν την Βασιλόπιτα με καρύδια και κάντιτα (φρουΐ γλασέ), που έμοιαζε λίγο με την οικογενειακή συνταγή. Πέρσι λοιπόν το αποφάσισα και έφτιαξα δυο βασιλόπιτες την μια με την συνταγή της γιαγιάς (πάλι δεν ήταν ακριβώς η συνταγή του θείου, θυμήθηκα όμως  ότι χρησιμοποιούσε έτοιμο μίγμα για κέικ*) και την δεύτερη με μικρή παραλλαγή στην οποία σκέφτηκα να εμπλουτίσω το μίγμα με σκόνη καρυδιού. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Μοσχοβολούσε το σπίτι και η γεύση απερίγραπτη.
*Πρόσφατα ανακάλυψα ότι οι Μύλοι της Κρήτης διαθέτουν ακριβώς αυτό το επαγγελματικό μίγμα.
Θα χρειαστούμε:
6 Αυγά
500 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. Βούτυρο
250 γρ. Ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
200 γρ. Καρύδι αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη
100 γρ. Καρύδι ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι Baking powder
1 κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
½ κουταλάκι αλάτι
250 γρ. φρουΐ γλασέ  (νεράτζι, μελιτζανάκι, περγαμόντο)
Μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή Amaretto
100γρ ζάχαρη άχνη για την διακόσμηση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρίφαλο, το αλάτι και τη βανίλια. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε στο μίγμα.
Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ, τη σκόνη καρυδιών, το αλεύρι μαζί με το baking powder, το γάλα και το κονιάκ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.  Προσθέτουμε τα καρύδια, τα φρουΐ γλασέ ψιλοκομμένα και αλευρωμένα  και τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Ανακατεύουμε ελαφρά από κάτω προς τα πάνω. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ., στρώνουμε στον πάτο λαδόκολα  για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα και τοποθετούμε το μίγμα. Προσθέτουμε και το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μία ώρα.
Αφήνουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε και όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου