Χριστουγεννιάτικα Γλυκά - Κουραμπιέδες

Τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα οι ετοιμασίες στο φόρτε τους. Ο φούρνος έχει την τιμητική του και καίει με τις ώρες, - πάλι πλούσια τη ΔΕΗ θα κάνουμε- αλλά, χαλάλι. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το τις γαργαλιστικές μυρωδιές των φρεσκοψημμένων γλυκών και του σιροπιού που βράζει. Το ότι τα παραδοσιακά γλυκά είναι δύσκολα στην παρασκευή τους, για μένα είναι μύθος. Καλή οργάνωση χρειάζεται. Είναι κάτι που απαιτούν όλες οι συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αποφασίζουμε τι θα φτιάξουμε, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε όλα τα υλικά και ετοιμάζουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Μετά όλα είναι απλά, αρκεί να ακολουθούμε τις οδηγίες.
Θα πει ψέματα όποια από μας, όσο παλιά και καλή νοικοκυρά να είναι, αν ισχυριστεί ότι για τις συνταγές που φτιάχνει μια ή δυο φορές το χρόνο δεν συμβουλεύεται το τετράδιο με τις συνταγές της ή τον τσελεμεντέ. Οπότε ας μην ανησυχούν οι νεώτερες.   
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα παραδοσιακά γλυκά που απαιτεί το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και τα μανίκια ψηλά. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται και για τις δυο συνταγές από την ώρα που ξεκινάει η διαδικασία μέχρι το σερβίρισμα στις πιατέλες, είναι περίπου τρεισήμισι ώρες. Εμένα μου παίρνει κάτι παραπάνω, και συνήθως την μια μέρα φτιάχνω κουραμπιέδες και την άλλη μελομακάρονα, γιατί έχω και τον βοηθό μου τη Μαριλένα, που πρέπει να καθοδηγώ και περιμένω να φτιάξει τα σχεδιάκια της. Προσπαθώ να δώσω τις οδηγίες με όση περισσότερη ακρίβεια μπορώ για να διευκολύνω τυχόν απορίες. Αν κάποια/-ος έχει να προσθέσει οτιδήποτε είναι πάντα ευπρόσδεκτη η βοήθεια ή η διόρθωση, άλλωστε έτσι μαθαίνουμε.

Για τους κουραμπιέδες

Χρησιμοποίησα:
500 γρ. βούτυρο γάλακτος (Κερκύρας, Lurpak κλπ)
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι
baking powder

2 βανίλιες (ή άλλο αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, μαστίχα Χίου)
200 γρ. Αμύγδαλα χοντροκομμένα
50 ml κονιάκ
Περίπου 500 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Έβγαλα αρκετές ώρες το βούτυρο εκτός ψυγείου για να ξεπαγώσει καλά κα ετοίμασα τα αμύγδαλα. Τα έψησα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα για 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 150ο  C. Μπορούμε να τα έχουμε ασπρίσει ή να τ’ αφήσουμε με τη φλούδα, εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα. Αφού τέλειωσα με τις προετοιμασίες, πέρασα στην διαδικασία.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά (περίπου 20 λεπτά όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα), ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα ελαφρώς κοπανισμένα και σιγά -  σιγά το αλεύρι μαζί με το baking. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι πλέον να γίνει μια λεία μαλακή ζύμη και μετά πλάθουμε τους κουραμπιέδες. Μπορούμε να τους πλάσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Κλασικά σε πεπλατυσμένα μπαλάκια, σε μισοφέγγαρα, ή φιγούρες με κουπ – πατ. Αν χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ είναι καλύτερο να ψιλοκόψουμε τα αμύγδαλα για να μην δυσκολευόμαστε στο φορμάρισμα.  Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με  λαδόκολλα  και τους ψήνουμε στους 175ο C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρυσο-καφε χρώμα.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τους ζαχαρώσουμε για να αποφύγουμε να τραβήξουν πολύ ζάχαρη που θα υγροποιηθεί και εξ αιτίας του βουτύρου θα αποκτήσει ένα κιτρινωπό χρώμα.  Τους ζαχαρώνουμε τυλίγοντάς τους σε ζάχαρη άχνη. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε αφήνοντας τη ζάχαρη να πέφτει μέσα από ένα σουρωτηράκι για πιο χιονισμένο αποτέλεσμα.
Διατηρούνται πάνω από 4 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου