Λαχανόπιτα

Σήμερα ήθελα κάτι ακόμα για συμπλήρωμα στο τραπέζι. Υπάρχουν φορές που κολλάω. Άρχισα, πρωί - πρωί την έρευνα. Έλεγχος στα ψυγεία και τότε το είδα! Όχι ένα αλλά τρία λάχανα με κοίταζαν προκλητικά. Μα τι στο καλό σκέφτηκα και πήρα τόσα λάχανα; Λάχανο! Λάχανο σαλάτα με μπόλικο καρότο και λεμόνι, λάχανο γιαχνί, λαχανόρυζο, λαχανοντολμάδες οι ασύγκριτοι και τότε θυμήθηκα αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά. Στη συλλογή μου υπάρχει μια συνταγή που ολοκληρώνει την πανδαισία της γεύσης του λάχανου. Η συνταγή της Ρεγγίνας της κεφαλλονίτισσας φίλης μου. Πίττα! Τι άλλο; Όπως ήδη καταλάβατε, έχω ένα κάτι τις με τις πίττες...  Αυτό είναι και τρέχοντας αναψοκοκκινισμένη από την ανακάλυψη της ημέρας βρήκα τη συνταγή. Λαχανόπιτα!
Ώρα για δουλειά...
Τώρα ψήνεται στο φούρνο. Τις εντυπώσεις θα σας τις πω αργότερα.

Χρησιμοποίησα:
Για τα φύλλα
7 φλυτζάνια αλεύρι
περίπου 2 ½ φλυτζάνια χλιαρό νερό
Αλάτι

Για τη γέμιση
ένα μεγάλο λάχανο
4 αυγά
300 γρ. φέτα
1 κούπα ρύζι (Μπορείτε να βάλετε και τραχανά)
200 γρ. λάδι
1 ματσάκι φρέσκο σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρωδικά (άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός)
Αλάτι, πιπέρι

Ανοίγουμε 5 - 8 φύλλα. Αφού τρίψουμε τα λάχανα, προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τα φρέσκα σκόρδα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο), το ρύζι, τα αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Πρώτα απλώνουμε στο ταψί τα 2 φύλλα και βάζουμε πάνω τους λίγα λάχανα. Μετά ένα φύλλο, λίγα λάχανα και ούτω καθ’ εξής. Τελειώνουμε με ένα φύλλο. Αντί για ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψημένα και τριμμένα φύλλα, πλιγούρι ή τραχανά, σε ποσότητες ανάλογα με την απορροφητικότητα του κάθε υλικού. Την έβαλα στο φούρνο που τον προθέρμανα στους 170 Βαθμούς για μια ώρα. Τώρα περιμένω σε λιγότερο από 40 λεπτά να γευτώ τη γωνία.

1 σχόλιο: