Ριζόπιτα

Χθες με την εκπομπή "Γευστικές Αποδράσεις" ταξιδέψαμε μέχρι τη θεική Πιερία, και μαγειρέψαμε δύο παραδοσιακά πιάτα, με ελαφρές παρεμβάσεις, κυρίως για τις ανάγκες της εκπομπής, τόσο χώρου όσο και χρόνου. Εδώ θα σας δώσω τις πρωτότυπες συνταγές. Για την καταπληκτική ριζόπιτα με παραδοσιακό φύλλο (στην εκπομπή χρησιμοποίησα φύλλο κανταΐφι και την διαδικασία της τυρόπιτας με φύλλο κανταιφι. Έγινε ονειρεμένη),
θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση: 

3 κούπες ρύζι καρολίνα, βρασμένο
3 αυγά
1 λίτρο γάλα

150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γραμ. φέτα τριμμένη
250 – 300 γραμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
250 γραμ. μαργαρίνη ή βούτυρο λιωμένο
πιπέρι

Για το φύλλο:

1 φλιτζ. τσαγ. νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. ξύδι
1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο λιωμένο
6-7 κουτ. σουπ. σπορέλαιο για από πάνω
600- 800 γρ. αλεύρι

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά που έχουμε για το φύλλο. Αφού φτιάξουμε το ζυμάρι, το πλάθουμε και το χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια. Τα πλάθουμε λίγο και τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα. Τα βουτυρώνουμε και τα βάζουμε ανά 3, το ένα πάνω στο άλλο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το βρασμένο ρύζι, τα αυγά, αφού τα χτυπήσουμε, τα τυριά, το γιαούρτι, λίγο πιπέρι και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε το ταψί με σπορέλαιο.
Ανοίγουμε την πρώτη τριάδα φύλλων, αλείφουμε με βούτυρο και βάζουμε μέσα γέμιση και το διπλώνουμε με ορθογώνιο σχήμα. Βουτυρώνουμε σε κάθε δίπλωμα. Κάνουμε το ίδιο και για τα 3 μπουρέκια και τα βάζουμε στο ταψί. Τα ραντίζουμε από πάνω με λίγο σπορέλαιο και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 250 βαθμούς, για 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου