Μελαχρινά αμυγδαλωτά

Μικρές λαχταριστές μπουκιές γεμάτες αγάπη. Τα αμυγδαλωτά είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό παρασκεύασμα σε όλο το Αιγαίο. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος παρασκευής. Φτιάχνονται για να καλωσορίσουν νέες ζωές, νέα ονόματα, νέα ξεκινήματα. Παλιότερα προσφερόταν στους γάμους και τα βαφτίσια αντί για την καθιερωμένη μπομπονιέρα με τα κουφέτα. Γίνεται με αμυγδαλόπαστα και στέκεται καμαρωτό ντυμένο νύφη στα λευκά. Αγαπημένη παραλλαγή στην Τζιά είναι τα μελαχρινά, που γίνονται απλά με την προσθήκη κακάου ή σοκολάτας στην βασική συνταγή.
Η συνταγή που αρχικά χρησιμοποίησα και μου την έδωσαν ως παραδοσιακή είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που τελικά κατέληξα και σας δίνω.  Τα υλικά είναι ακριβώς τα ίδια με εξαίρεση τις ποσότητες και το νερό. Ετοιμάζουν ένα μίγμα με Αμύγαλα - κακάο(αν είναι μελαχρινά) - 5 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές φρυγανιά. Στο μίγμα προσθέτουν λικέρ μαστίχας (όσο πάρει) τα μουλιάζουν καλά και μετά τα πλάθουν. Λένε ότι το μυστικό είναι το καλό μούλιασμα. Όσο και αν τα μούλιασα το μίγμα ήταν αδύνατον να πάρει σχήμα και να το κρατήσει. Για να πετάξω τα υλικά, ούτε λόγος. Θυμήθηκα λοιπόν τα τρουφάκια και έφτιαξα ένα σιρόπι, πρόσθεσα σταδιακά αρκετή τριμμένη φρυγανιά και το αποτέλεσμα έγινε ικανοποιητικό. Μετά από μερικές ακόμα δοκιμές μου έδωσαν πεντανόστιμα αμυγδαλωτά λευκά ή μελαχρινά ανάλογα με την διάθεση. Η διάθεση με οδήγησε να παίξω και με το ντύσιμό τους, τρούφα, ζάχαρη άχνη ή σκόνη αμύγδαλου που τα κάνει να μοιάζουν με τρουφάκια και γίνονται πιο ελκυστικά στα παιδιά.  
Θα χρειαστούμε
½ κιλό Αμύγδαλο,
2 κουτ. Κακάο ή τριμμένη σοκολάτα
1 & 1/2 κούπα Ζάχαρη,
3/4 κούπας νερό
1 κούπα τριμμένη Φρυγανιά,
1/2 ποτηράκι κρασιού Λικέρ Μαστίχα
Ζάχαρη άχνη

Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα (μουσκεύουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά ξεφλουδίζουμε και στεγνώνουμε καλά σε φούρνο στους 60 βαθμούς C για 2-3 ώρες) τα κοπανάμε σε ένα γουδί όλα τα αμύγδαλα ή τα σπάμε στο multi. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα σαν σκόνη.
Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε το κακάο ή την σοκολάτα. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Πλάθουμε με τα χέρια μας μπαλάκια. Επειδή το μίγμα κολάει στα χέρια όταν τα πλάθουμε καλό είναι να διατηρούμε τα χέρια υγρά, βουτώντας τα σε νερό ή ανθόνερο. Βουτάμε τα μπαλάκια στη ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμο!

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, αλλά αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο τα κλείνουμε σε αεροστεγές κουτί, γιατί στεγνώνουν γρήγορα.

Ψάχνοντας δοκίμασα κι άλλες συνταγές για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά που γίνεται  με αυγά και ψήνονται στο φούρνο. Από αυτές η πιο αγαπημένη είναι της Βίκυς Κουμάντου (άψογη όπως πάντα σε παρουσίαση), που πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα που την αναδημοσιεύω με τις δικές της φωτογραφίες
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό αμύγδαλα
6 ασπράδια αυγών
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλυτζανιού ανθόνερο
3 σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου
Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα με τον κλασικό τρόπο και τα πολτοποιούμε στο multi να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ανθόνερο, το σιμιγδάλι και τα ασπράδια καλά κτυπημένα, όχι μαρέγκα απλά με το πιρούνι.

Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε μπαλάκια. Βαζουμε τα αμυγδαλωτά σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολα ή άλλο αντικολητικό χαρτί και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 150 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Όταν κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε στη ζάχαρη. 
Τυλιγμένα σε διαφανές σελοφάν με χαρούμενες κορδελίτσες γίνονται ακόμα πιο ευπρόσδεκτο δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου