Τσουκνιδόπιτα

Οι γλάστρες μου με τόση υγρασία έχουν γίνει καταπράσινες. Τα φυτά που τις κοσμούν, τσουκνίδες με λαμπερό υγιέστατο πράσινο χρώμα. Ακόμα θυμάμαι τον πόνο και το τσούξιμο, με το οποίο με αποζημίωσε μια όμορφη λαχανί τσουκνίδα όταν την έκοψα για να συμπληρώσει την αρμονία του μπουκέτου μου. "Μισητή" αλλά σούπερ ωφέλιμη και μπορώ να πω και νόστιμη.
Ο Ιπποκράτης (460 – 375 π.Χ.) την θεωρεί φυτό “πανάκεια” (για όλες τις ασθένειες) και σήμερα ύστερα από 2 500 χρόνια δεν αμφιβάλει κανείς  ότι η Τσουκνίδα είναι από τα πιο θαυματουργά και χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, που δεν χρειάζεται να ψάξουμε στην άκρη του κόσμου για να τα βρούμε και η χρήση της πέρα από την ευεργετική δράση δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια, ανεξάρτητα από την δόση χρήσεως της.

Σκέφτηκα, λοιπόν, κρίμα να πάει χαμένη τόση όμορφη πρασινάδα, ας φτιάξω μια πίττα και στη θέση των χορταρικών θα βάλω τσουκνίδα.
Ψάχνοντας ανακάλυψα  μια πανεύκολη συνταγή για τσουκνιδόπιττα, που αποδείχθηκε πεντανόστιμη. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά. Άρεσε ακόμα και στον Γιώργο.

Χρησιμοποίησα:
1 κιλό περίπου "φρέσκες" τσουκνίδες (από την γλάστρα - διπλή νοστιμιά)
1/2 κιλό καλαμποκάλευρο
1 κρασοπότηρο λάδι 

2 κουταλιές βούτυρο
200 γραμ τριμμένη φέτα

αλάτι
πιπέρι κόκκινο γλυκό


Προετοιμασία; Φοράμε γάντια, πλένουμε και κόβουμε τις τσουκνίδες. Τις σωτάρουμε με το λάδι και το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε. Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις τσουκνίδες. Τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν μέχρι να τραβήξουν τα υγρά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε τη φέτα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί. Περιχύνουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45 με 50 λεπτά.
Σούπερ νόστιμη και ωφέλιμη.



Το τσάι των φύλλων και τα φρέσκα φύλλα με μέλι παρουσιάζουν καλή αποχρεμπτική δράση στο βήχα, βρογχίτιδα, δύσπνοια, πνευμονία, φυματίωση και σε περιπτώσεις αιμοπτησίας.
Το καταπληκτικό είναι ότι η δράση της δεν σταματά εδώ.  Ο χυμός του φυτού δρα σαν ηρεμιστικό μέσο στις νευρικές διαταραχές, επιληψία, υστερία και σπασμούς. Στις δε αιμορραγίες από την μύτη τοποθετείται στην μύτη μια γάζα μουσκεμένη με τον φρέσκο χυμό του φυτού.
Η Τσουκνίδα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για τις γυναικολογικές ασθένειες, όπως: διαταραχές των έμμηνων, αιμορραγίες μετά τον τοκετό, λευκόρροια κ.ά. εκτός από τις περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας.


Εξωτερικά η δράση της είναι πολύτιμη στα εκζέματα, την καταπολέμηση της πυτιρίδας. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Σίγουρο είναι πως από ότι και αν πάσχουμε μια τσουκνίδα θα μας σώσει.
Αυτά για να εκτιμήσουμε το καλό που έχουμε στην πόρτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου