Γλυκά αχλάδια


Σεπτέμβρης! Τα ώριμα ζουμερά αχλάδια έχουν την τιμητική τους. Σαν παιδί τιμούσα δεόντως το φρουί γλασσέ αχλάδι. Ήταν το αγαπημένο μου, γι' αυτό  και όποτε μαζευόμασταν στο εργαστήριο του θείου μου για να διπλώσουμε γλυκά, πάντα έπαιρνα τη θέση μου μπροστά στα χρυσοκίτρινα αχλάδια. Δεν θα σας πω ότι ένα δίπλωνα κι ένα έτρωγα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τους έδινα και καταλάβαιναν. Μεγαλώνοντας κράτησα την ανάμνηση της υπέροχης γεύσης του και αν και έκανα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να αναπαράγω  το αγαπημένο μου γλυκό στάθηκε αδύνατο.
Αρκέστηκα σε συνταγές για μαρμελάδες, κομπόστα, ψητά στο φούρνο με κρασί και κάποιες μους. Όλα με το διακριτικό άρωμα του αχλαδιού και την τρυφερή του γεύση. Με ενθουσίασε η συνταγή που βρήκα, πρόσφατα, για μέλι αχλαδιού "pear honey", που είναι μέσα στο πνεύμα της οικονομίας των καιρών.



 
Μους αχλάδι

Θα χρειαστούμε:
6 αχλάδια
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπα νερό
600γρ. γιαούρτι
400 γρ. τυρί cottage
Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
Λίγο σιρόπι βύσσινο
 
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε  το ξύσμα του λεμονιού και το χυμό. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και κόβουμε σε μεσαία κομμάτια. Τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό και τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τ’  αχλάδια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να διαλυθούν.  Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  Κρατάμε μερικά κομμάτια για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ το γιαούρτι, την υπόλοιπη ζάχαρη (1/2 κούπα) και το τυρί μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον πολτό του αχλαδιού κι ανακατεύουμε λίγο με μια σπάτουλα.
Μοιράζουμε τη μους μου σε ποτήρια ή μπολάκια, γαρνίρουμε με τα κομμάτια αχλάδι και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο να κρυώσει καλά πριν τη σερβίρουμε.

 
Μαρμελάδα αχλάδι

Αν δεν έχετε φτιάξει μαρμελάδα αχλάδι να το κάνετε οπωσδήποτε. Σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Να διαλέξετε αχλάδια γλυκά και να τα αφήσετε στο ψυγείο να ωριμάσουν πολύ (-να είναι μαλακά αλλά λευκά, χωρίς καφέ κηλίδες) αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνει βελούδινη κρέμα η μαρμελάδα.
 

Υλικά:

1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια
500γρ λευκή ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
χυμό μισού λεμονιού

Διαδικασία:

Κόβετε σε κομμάτια τη σάρκα του αχλαδιού και βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλύονται.
Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείστε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή περάστε την σε ένα μύλο λαχανικών. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά και ελέγξτε το δέσιμό της.  Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε παγωμένο πιατάκι και χωρίστε τη στη μέση. Αν δεν τρέχουν υγρά και μένει κενό τότε είναι έτοιμη. Γεμίζετε καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνετε με τα καπάκια και αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας όλη νύχτα. Είναι επιτυχημένη η αποστείρωση, όταν τα καπάκια καμπυλώσουν προς τα μέσα, όταν έχουν κρυώσει τα βάζα.


Με τα φλούδια φτιάχνουμε pear honey:

Οι Αμερικάνοι ονομάζουν pear honey,- το μέλι του αχλαδιού- το παχύρευστο σιρόπι των αχλαδιών. Το φτιάχνουμε με τα φλούδια και τα κουκούτσια από τα αχλάδια που χρησιμοποιήσαμε για την μαρμελάδα. βάλτε τα σε σκεπασμένη κατσαρόλα αφού τα καλύψετε τα με νερό και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε νερό, όποτε χρειάζεται για να μένουν σκεπασμένα. Μετά σουρώστε και κρατήστε το νερό, πετάξτε τα υπόλοιπα. Μετρήστε το νερό και προσθέστε ζάχαρη, σε ποσότητα 2 νερό, 1 ζάχαρη. Αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά. Θα γίνει ένα σιρόπι, με μελί χρώμα, με εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού και μια σύσταση αραιού μελιού.  Αν το αφήσετε να δέσει πολύ, ίσως να γίνει  πιο πυκνόρρευστο σαν μέλι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου