Το ονειρεμένο Ραβανί της μαμάς

Το αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου! Αφράτο, σκάει μες το στόμα, γεμίζοντας τον ουρανίσκο και την γλώσσα με την αρωματισμένη από το λεμόνι και το αμύγδαλο, πλούσια γεύση του. Μια πανδαισία γεύσης. Έχω δοκιμάσει πολλές παραλλαγές του αλλά αυτή είναι ασύγκριτη. Δεν έχει κάποια δυσκολία στην παρασκευή του, δύο σημεία εντοπίζω ότι πρέπει να προσέξει κανείς: να μην βαρεθεί το κτύπημα των υλικών και να είναι υπομονετικός στο σιρόπιασμα. Σε κρύο γλυκό προσθέτεις αργά- ηδονικά αργά, θα 'λεγα, το σιρόπι χλιαρό. Αποφεύγουμε να καθίσει το γλυκό και το σιρόπι ρέει και το ποτίζει ομοιόμορφα
.

Θα χρειαστείτε
1 κούπα αμύγδαλα
1 κούπα γάλα
1 Βιταμ (250 γραμ.)
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
4 αυγά
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα κόβουμε σε στενόμακρα κομμάτια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι.
Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε στο μίγμα μας τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και τα κροκάδια. Ακατεύουμε καλά και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, το σιμιγδάλι και τα μισά αμύγδαλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μίγμα. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί (διαμ. 28 max 30) αδειάζουμε το μίγμα. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170ο C). Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Εγώ συνήθως το φτιάνω το βράβυ και το σιροπιάζω το επόμενο πρωί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν πέσει η θερμοκρασία του (να είναι χλιαρό) το ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά στο γλυκό μας. Αν έχετε τη υπομονή να περιμένετε άλλη μια ώρα να τραβήξει τα γλυκά υγρά του, θα αποζημιωθείτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου