Πιερία, η γη των θεών

Η Πιερία είναι η ελληνική Riviera. Απλώνεται ήρεμη κάτω από τον επιβλητικό Όλυμπο και τα καταπράσινα Πιέρια όρη, ως τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
Είναι η γη των μύθων, των θεών και των Μουσών. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, με μαγευτική φύση και ιστορική κληρονομιά.
Σε μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 70 από την Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη των θεών, γη της Πιερίας κατακτά τον επισκέπτη. Εδώ ζωντανεύουν οι αισθήσεις. Εικόνες, ήχοι, οσμές και γεύσεις συνθέτουν ένα πρελούδιο απολαύσεων. Βουνό και θάλασσα, πράσινο και γαλάζιο, μύθος και πραγματικότητα συμβιώνουν με αρμονία.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν 70 χιλιόμετρα ακτής με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγ­κοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.
Η περιοχή προσφέρεται τόσο για ήρεμες οικογενειακές διακοπές, όσο και για κοσμική ζωή και ξέφρενη διασκέδαση. Στην Πιερία κανείς δεν πλήττει. Η πλούσια και χρυσή αμμουδιά, η ποιότητα της θάλασσας, ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της ακτής και των ορεινών όγκων, η εναλλαγή του τοπίου, η εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη, η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής, η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ποικιλία στην κουζίνα και τη διασκέδαση, το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα πλούσια πολιτιστικά και οικολογικά ενδιαφέροντα, η λειτουργία οργανωμένης αγοράς και η ποικιλία των οικισμών που περιβάλλουν τις ακτές, κάνουν την γη των θεών ασυναγώνιστο τόπο διακοπών.
Εδώ ο επισκέπτης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε ήσυχα καφέ, οικογενειακές ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό, κοσμικά μαγαζιά με φαγητό και μουσική, club για έντονη νυχτερινή ζωή, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες, εκδρομές, επισκέψεις στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους.
Η χρυσαφένια και απλόχωρη αμμουδιά ασκεί μια ακατανίκητη έλξη. Η μαγεία της καθαρής θάλασσας, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χαρεί την ένταση των θαλάσσιων αθλημάτων και παιχνιδιών (κολύμβηση, αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι. τζετ σκι. θαλάσσιο ποδήλατο. κανό, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις με τη βοήθεια εμπείρων δυτών. αλεξίπτωτο πλαγιάς) αλλά και τη χαλάρωση μ' ένα παγωμένο ποτό στη σκιά μιας ψάθινης ομπρέλας.
Και λίγο πιο πάνω ο Όλυμπος, το λαμπερό βουνό των θεών με τους παραδοσιακούς οικισμούς-άριστο δείγμα μακεδονικής αρχιτεκτονικής και τα εντυπωσιακά δάση να σκαρφαλώνουν στις πολύμορφες πλαγιές του, σε προκαλεί να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. Το θέαμα του είναι ασύλληπτο σε μεγαλοπρέπεια, σε όγκο, σε μορφή. Το βουνό είναι ένα σύμπλεγμα φυσικής ισορροπίας και αρμονία, ίσως, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες στον Όλυμπο φαντάστηκαν την κατοικία των 12 θεών τους. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το επιβλητικό ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και τα ιδιαίτερα γεωλογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του και η μοναδικότητα της φύσης του. Το 1938 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και το 1981 από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. Η ανάβαση στον Όλυμπο γίνεται από το Λιτόχωρο, από το Δίον ή τη Πέτρα. Οι ορειβατικοί σύλλογοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα καταφύγια και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους αναβάτες.
Ευχάριστες και ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα στο πράσινο, κατάλληλες για αυτοκίνητο αλλά και για ορειβάτες ή περιπατητές, προσφέρουν και τα μυθικά Πιέρια Όρη στη δυτική πλευρά της Πιερίας. Ακόμα και οι φίλοι του σκι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού, στο Ελατοχώρι θα βρουν ένα άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.  Αυτόν τον όμορφο τόπο διάλεξαν για κατοικία οι προστάτιδες της τέχνης και του πολιτισμού, οι Πιερίδες Μούσες και ο μύστης Ορφέας.
Η περιοχή των Πιερίων συγκεντρώνει ιδιαίτερα γραφικούς, φιλόξενους, παραδοσιακούς οικισμούς, με πέτρινα μονοπάτια και λιθόστρωτα καλντερίμια, που προσφέρουν εναλλακτική επιλογή στους λάτρεις του βουνού, σε σχέση με τη θάλασσα.

Άλλη  εναλλακτική πρόταση για τους οικολόγους επισκέπτες αποτελούν οι παράδεισοι των δύο υγροβιότοπων. Στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, που αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με τις Αλυκές Κίτρους, καταγράφηκαν 215 είδη πουλιών και περισσότερα από 500 είδη φυτών. και στον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων, που καλύπτει το βόρειο τμήμα των εκβολών του Πηνειού, η χλωρίδα αριθμεί 600 είδη φυτών. 
Εκπλήξεις όμως η Πιερία επιφυλάσσει και στους λάτρεις γαστριμαργικών απολαύσεων. Η τοπική κουζίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις με την ομορφιά και το άρωμα της ρίγανης, του μαϊντανού, του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου, φαγητών. Γεύσεις που φέρνουν στο νου ευχάριστες στιγμές, χαρούμενες γιορτινές βραδιές και ζεστά μεσημέρια με τους αγαπημένους φίλους ή όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.Μεγάλη είναι η ποικιλία εδεσμάτων, που προσφέρονται στην περιοχή, χάρη στη διαφορετική πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση των ποντίων, των Βλάχων, των Σαρακατσαναίων, των Μικρασιατών και των ντόπιων κατοίκων.
Αναζητείστε να γευτείτε την πρωινή μπουγάτσα, το βραδινό πατσά, ή το γύρο και το σουβλάκι, που σερβίρονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στα ορεινά μέρη απολαύστε κάποια από τα πολλά πιάτα που βασίζονται στα όσπρια, ή τις πίτες, τα ψητά και το κυνήγι. Ενώ  στα παραθαλάσσια, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικές από τις πιο εύγευστες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά.
Αυτό που μείνει αξέχαστο στις γευστικές αποδράσεις είναι οι μακεδονίτικες πίτες. Αλμυρές ή γλυκές με ότι υλικό μπορεί κανείς να φανταστεί, υπήρξαν και συνεχίζουν να αποτελούν την κορυφαία γεύση της παραδοσιακής κουζίνας και συνιστούν πραγματική τέχνη, αυθεντική και αξεπέραστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου