Απόδραση στην Κέρκυρα

Η πρώτη μας απόδραση είναι στην βασίλισσα του Ιονίου, την Κέρκυρα.

H Κέρκυρα είναι το δυτικότερο της Ελλάδας και το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, συγκαταλέγεται στα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Είναι μια ανάσα  με αεροπλάνο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη  ή μερικές ονειρεμένες ώρες ταξιδιού αν προτιμήσετε τον συνδυασμό αυτοκίνητο-πλοίο μέσω Ηγουμενίτσας ή Πάτρας, για να διαβείτε την πύλη της ξελογιάστρας Κέρκυρας.

Πήρε το όνομά της από την Kόρκυρα κόρη του Aσωπού ποταμού που αγάπησε ο Ποσειδώνας, την έκλεψε και την έφερε σ’ αυτό εδώ το νησί δίνοντας του το όνομά της. Ο Όμηρος την αναφέρει ως «Νησί των Φαιάκων», από τον Φαίακα γιο του Ποσειδώνα και της Kόρκυρας.
Εάν ονειρεύεστε τις διακοπές σας σ’ ένα νησί όπου μπορείτε να συνδυάσετε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης, κοσμοπολίτικης φινέτσας αλλά και φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής κουλτούρας και παράδοσης, η Κέρκυρα είναι ο προορισμός που αναζητάτε!
Η πόλη της Κέρκυρας, χαρακτηρίζεται από στοιχεία του Ενετικού, Γαλλικού και Αγγλικού πολιτισμού, ο συνδυασμός των οποίων μαγεύει τον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε άλλες εποχές. Αν και πολιορκήθηκε από όλους σχεδόν τους λαούς και κυριεύθηκε από τους Ενετούς, τους Γάλλους και τους Άγγλους, που πάντα ζήλευαν τη σημαντικότατη οικονομικά και στρατηγικά γεωγραφική θέση της,  κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική της καταγωγή και  να την εμπλουτίσει με τις δυτικές επιρροές. Έτσι ανάπτυξε ένα σύνθετο πολιτισμό και ένα τρόπο ζωής που ξεφεύγει από τα κλασσικά ελληνικά πρότυπα. Εδώ, η εξέλιξη περπατά παρέα με την αναζήτηση, την απόλαυση, τον έρωτα, την παράδοση, τη χαρά, την έκπληξη και την μουσική συνθέτοντας ένα χαρμάνι αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων.
Οι όμορφες παραλίες, τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία από τη μια και η πολυδιάστατη νυχτερινή ζωή, οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, από την άλλη, την καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για συναρπαστικές διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Ποντικονήσι, το Κανόνι, το Μον Ρεπό, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα στον Πέλεκα και τα αξιόλογα από αρχιτεκτονικής άποψης κτίρια: της  Αγγλικής Αρμοστείας, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας, προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων επισκεπτών.
Πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ετησίως αποτελεί και ο ναός του πολιούχου της πόλης ο Άγιος Σπυρίδων, που φιλοξενεί το άφθαρτο σκήνωμα του αγίου.
Ιδανική πρόταση για ένα απογευματινό περίπατο είναι το Αχίλλειο, κοντά στο χωριό Γαστούρι με καταπληκτική θέα στο Κανόνι. Το ανάκτορο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (περισσότερο γνωστή ως Σίσσυ) κτίσθηκε από το 1888 έως 1891 με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ. Βασικά ακολουθεί αυτό της Πομπηίας, με έντονα όμως στοιχεία Ιωνικού, Ρωμαϊκού και Αιολικού Ρυθμού. Ονομάστηκε Αχίλλειον προς τιμήν του Ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, που η αυτοκράτειρα θαύμαζε πολύ. Εντυπωσιακοί πίνακες και τοιχογραφίες γνωστών Ιταλών, Αυστριακών και Ελλήνων δημιουργών κοσμούν το εσωτερικό του ανακτόρου, ενώ εντυπωσιακής ομορφιάς είναι τα αγάλματα και τα σιντριβάνια που είναι διασκορπισμένα στους κήπους.
Βγαίνοντας από την πόλη σας περιμένουν σχεδόν 600 τετρ. χλμ. φύσης!
Φλογισμένα ηλιοβασιλέματα, εξωτικά τοπία, μαγικά χρώματα, ρομαντικό σεληνόφως, πλούσια βλάστηση, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, επανάσταση ακτινοβόλων λουλουδιών και πολύχρωμης ανθοφορίας, αιωνόβιοι ασημόχρωμοι ελαιώνες, φωτεινά πορτοκάλια, αρωματικά λεμόνια, πλούσιες πέργκολες, νυσταγμένες λιμνούλες, ξεχασμένοι κολπίσκοι, αφρισμένες πηγές, συναρπαστικά σπήλαια, παρθένες παραλίες και διάφανες τιρκουάζ σμαραγδένιες θάλασσες. Η Κέρκυρα είναι  ανεξάντλητη πηγή ρομαντισμού, έμπνευσης και ποιητικής διάθεσης. Σε προτρέπει ο ίδιος ο τόπος να τον γευτείς.
Είναι καλύτερα να αφεθείτε στο μαγεμένο σας ένστικτο και να περιπλανηθείτε στους ατέλειωτους δρόμους, δρομάκια και μονοπάτια που οδηγούν στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της κερκυραϊκής ζωής, να ταυτιστείτε με τον τόπο και να παρασυρθείτε από την φιλόξενη και πρόσχαρη διάθεση των κάτοικων της.
Προγραμματίστε ν’ αφιερώσετε μερικές μέρες για να γνωρίσετε τις παραλίες του νησιού.  Κολυμπήστε στις χρυσαφένιες αμμουδιές της Γλυφάδας και του Αϊ Γόρδη. Λουστείτε  με ηλιακό φως στην ιδιαίτερη παραλία Αχαράβη ή στο  αρχέγονο βραχώδες Σιδάρι στα Βόρεια του νησιού. Ξαπλώστε  νωχελικά δίπλα στα διάφανα νερά στην Παλαιοκαστρίτσα, στο Μπαρμπάτι και τη Γλύφα.
Είναι τόσο πολλά τα σημεία του νησιού που περιμένουν να τα  «ανακαλύψετε». Αξίζει μια βόλτα στην  γραφική Λευκίμη 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης για καφέ δίπλα στο ποτάμι και αργότερα,- το βραδάκι- οδηγήστε  6 χιλιόμετρα πιο κάτω, στον Κάβο, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα του νησιού,  για να αφεθείτε στον ρυθμό της χορευτικής μουσικής απολαμβάνοντας ποτό και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
 
Δεν είπαν τυχαία την Κέρκυρα νησί των ερωτευμένων και ότι αν κάποιος την επισκεφθεί ελεύθερος λίγο αργότερα γυρνάει δεσμευμένος!  Είναι πρώτη στην λίστα επιλογής των νιόπαντρων ζευγαριών για να περάσουν, εδώ, τον μήνα του μέλιτος!  Αν λοιπόν βρίσκεστε σε διακοπές με το αγαπημένο σας ταίρι  και θέλετε  κάτι ξεχωριστό για να θυμάστε…   Γεμίστε  μάτια και ψυχή με τα χρώματα του δειλινού στον Πέλεκα και μετά συνεχίστε με ένα ρομαντικό δείπνο στο φως των κεριών σε κάποιο από τα gourmet ταβερνάκια δίπλα στο κύμα επιλέγοντας γαστριμαργικές απολαύσεις από την διεθνή κουζίνα ή κάποια από τις σπεσιαλιτέ «παστιτσάδα», «σοφρίτο» ή «μπουρδέτο», της θεσπέσιας τοπικής κουζίνας  πάντα με τη συνοδεία μια κερκυραϊκής καντάδας.
Κανείς δεν πλήττει στην Κέρκυρα.  Συμβατικά και εξεζητημένα Θαλάσσια σπορ, ιππασία, τένις, beach volley, ποδήλατο, πεζοδρομίες, και ένα από τα καλύτερα γήπεδα του γκολφ στην Ελλάδα αποζημιώνουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη των σπορ. 


Τυχεροί είναι και όσοι, επισκέπτονται την Κέρκυρα παραμονές του Πάσχα.  Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές μεγάλης κατάνυξης στην λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, συνοδεία της περίφημης «Φιλαρμονικής Μπάντας», αλλά και το  πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, να γίνουν μάρτυρες της κερκυραϊκής παράδοσης, που θέλει τους κατοίκους της Παλιάς πόλης να ρίχνουν στάμνες με νερό από τα μπαλκόνια στην «Πρώτη Ανάσταση» του Χριστού.
Φεύγοντας, κλείστε στις αποσκευές σας όση περισσότερη γεύση από Κέρκυρα μπορείτε, αδιαφορώντας για το υπέρβαρο των αποσκευών. Οι γλυκατζήδες προμηθευτείτε «μάντολες» «παστέλι» ή περγαμόντο και όλοι ανεξαιρέτως ένα λικέρ κουμ κουάτ,  λίγη από τη φανταστική γραβιέρα  ή το περίφημο βούτυρο Κέρκυρας. Ρωτήστε τις γιαγιάδες του νησιού να σας δώσουν κάποιες από τις φανταστικές  συνταγές τους ή κάντε μας παρέα να μαγειρέψουμε μαζί μια λαχταριστή παστιτσάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου