Τυρόψωμο


Το ολοήμερο σχολείο μπορεί να είναι λύση για τις εργαζόμενες μαμάδες, δημιουργεί όμως ένα καθημερινό έξτρα άγχος. Τα μικρά μου, όπως και πολλών από εσάς, συμμετέχουν στο ολοήμερο σχολείο και πρέπει να παίρνουν μαζί τους φαγητό. Το φαγητό για να είναι εύκολο στην μεταφορά του, την κατανάλωσή του και την συντήρησή του δεν πρέπει να έχει υγρά και σάλτσες. Η καθημερινή αυτή ανάγκη μακροπρόθεσμα γίνεται μαρτύριο, Αφ΄ενός γιατί το γεύμα της οικογένειας δεν είναι πάντα κατάλληλο για να το μεταφέρουν (σούπα, ψητό κατσαρόλας, λαδερά, όσπρια κλπ), αφ' ετέρου γιατί πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές ώστε να μην βαριούνται. Με τον καιρό κατέληξα να επιλέξω και να συνθέσω ένα κατάλογο αγαπητών τροφών στα πιτσιρίκια, αρκετά υγιεινό με σχετικά εύκολα στην παρασκευή τους φαγητά.
Ξεκινώ τις δημοσιεύσεις με αυτό το θέμα, θέλοντας να συνεισφέρω στο καθημερινό προβληματισμό όλων των μαμάδων. έτσι στις επόμενες αναρτήσεις μου θα βρείτε συνταγές για αφράτο - μυρωδάτο τυρόψωμο, πίτσα, σουφλέ μακαρονιών, σουφλέ σπανάκι, κροκέτες
φιλέτου μπακαλιάρουμε πουρέ, μπουρεκάκια, κανελόνια, χαμπουργκερ και φυσικά ποικιλίες από μακαρονάδες και μπισκότα και κέικ.


Για το τυρόψωμο,
(που τους αρέσει, είναι υγιεινό και πλήρες σαν διατροφή)

Θα χρειαστώ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (ή 20 γρ. φρέσκια)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη
1,5 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
350 γρ. φέτα χοντροκομμένη
1 κ.γ αρωματικά της αρεσκείας σας (π.χ. ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι ή μαντζουράνα) εγώ προτιμώ την ρίγανη



Οδηγίες
Αναμιγνύω το αλάτι με το αλεύρι. Διαλύω τη μαγιά με τη ζάχαρη στο νερό την αφήνω 10-15 λεπτά για να αφρίσει και τη ρίχνω στο αλεύρι. Ζυμώνω μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Προσθέτω το ελαιόλαδο και ζυμώνω 2-3 λεπτά ακόμα. Την σκεπάζω και την αφήνω σε ζεστό μέρος για μια περίπου ώρα να φουσκώσει. Την ξαναζυμώνω με τα τυριά και τα αρωματικά. Την βάζω σε λαδωμένη στενόμακρη φόρμα ή ταψάκι και την αφήνω να φουσκώσει για μισή ακόμη ώρα. Την ψήνω στους 200ο  βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Ξεφορμάρω το τυρόψωμο πάνω σε σχάρα (για να μην ιδρώσει) και αφού κρυώσει το τυλίγω με πετσέτα και το φυλάω. Τρώγεται ζεστό ή κρύο. 
Μερικές φορές βάζω την ζύμη σε στρογγυλό ταψί και στην επιφάνεια πασπαλίζω με λίγο ακόμη τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου