Το ραβανί των αναμνήσεων


Αξεπέραστη γεύση και άρωμα, γεμάτο από αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Λαχταριστό, αφράτο σιροπιαστό γλυκό ταψιού, με τη γεμάτη γεύση του τραγανού αμύγδαλου και τη δροσερή πνοή του λεμονιού, στέκει προκλητικά καλώντας μας να ενδώσουμε στον πειρασμό της απόλαυσης. Ένα κομμάτι δεν ειναι ποτέ αρκετό!


Θα χρειαστούμε
1 βιτάμ (250γρ.)
1 φλυτζάνι γάλα
4 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα από ένα λεμόνι
3 1/2  κουτ. γλυκού baking power
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι αμύγδαλα
Για το σιρόπι
2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα, τα ασπρίζουμε και τα κόβουμε σε λωρίδες κατά μήκος.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το baking και το αλάτι.
Κτυπαμε το βούτυρο με τη ζάχαρημέχρι να απρίσουν  και να αφρατέψουν και σταδιακά προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα του λεμονιού και τους κρόκους των αυγών.
Ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς το αλεύρι, το γάλα, το σιμιγδάλι και τα μισά αμύγδαλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα με μερικές σταγόνες λεμονιού ή λίγο αλάτι.και τα προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας ελαφρά από κάτω προς τα πάνω με κουτάλι να ενσωματωθούν. Αλείφουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 ή 32εκ. με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 170ο C για 50 λεπτά περίπου ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια. Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν κρυώσει με το σιρόπι μας χλιαρό.
Εγώ συνηθίζω να το γυρνάω σε πιατέλα, αφού τραβήξει το σιρόπι.

* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με ένα φλυτζάνι ινδική καρύδα και να συνοδεύσουμε με παγωτό καιμάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου