Λευκάδα, η σμαραγδένια


Η Λευκάδα, διεθνώς γνωστή ως «το σμαραγδένιο νησί» είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.  Η Λευκάδα ακουμπά σχεδόν τις ακτές της Ακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα με απόσταση μεταξύ τους μικρότερη των 100 μέτρων. Η σύνδεση γίνεται μέσω πλωτής γέφυρας. Πολλοί ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Στράβων την αναφέρουν στα συγγράμματά τους ως χερσόνησο της Ακαρνανίας.
Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έδωσε την ονομασία της.
Η Λευκάδα όπως και όλη η Ελλάδα και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά έχει πολύχρονη και πολυποίκιλη ιστορία. Δέχθηκε Φράγκους και Ενετούς αλλά και Τούρκους κατακτητές. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου του 1864, για να ακολουθήσει έκτοτε την κοινή μοίρα όλων των Ελλήνων.  Η τουριστική της ανάπτυξη υπήρξε ραγδαία από πολύ νωρίς σε σχέση με τη υπόλοιπη Ελλάδα, χάρη στον Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε τον γειτονικό Σκορπιό και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην γραφική Λευκάδα.

Το νησί αποτελεί ολόκληρο ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές.
Είναι το νησί των ποιητών, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Άγγελου Σικελιανού και της Αγνής Μπάλτσα. Ένα καταπράσινο νησί με άγρια αλλά και ήπια ομορφιά, σμαραγδένια νερά, γραφικά χωριά, γνωστή για τις λευκές και βραβευμένες παραλίες της (Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα, Άι Γιάννης), τα Πριγκιπόνησα, τις γιορτές λόγου και τέχνης, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, την Ιερά Μονή Φανερωμένης. Ένας αγαπημένος και εύκολος προορισμός αφού είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που συνδέεται μέσω πλωτής γέφυρας με την ηπειρωτική Ελλάδα, στον μικρό αλλά ιστορικό πορθμό του Δρεπάνου.
Η Λευκάδα προσεγγίζεται οδικώς απέχει 385 χλμ. από την Αθήνα και 420 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, Αεροπορικώς από Αθήνα μέσω Ακτίου (25χλμ από Λευκάδα), ή ατμοπλοϊκώς με ferry boat καθημερινά από Κεφαλλονιά και Ιθάκη.

Επιλέγοντας κανείς την Λευκάδα απολαμβάνει τόσο κοσμοπολίτικες όσο και τις ήσυχες ειδυλλιακές διακοπές.
Διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου, δυναμικότητας 620 σκαφών και υποστηρίζει πλήρη γκάμα υπηρεσιών στους πελάτες της σε μια έκταση 70.000 τμ.
Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας είναι και η πατροπαράδοτη κουζίνα και τα παραδοσιακά της προϊόντα.
Μέλι από το θυμάρι που φυτρώνει στο Δράγανο και Αθάνι, παστέλια και μαντολάτα, σουμάδα (αναψυκτικό από πικραμύγδαλο), λικέρ όπως το ροζολί, η μέντα, το τριαντάφυλλο, παραδοσιακή λαδόπιτα, λαδοκούλουρα, λάδι από τις υπεραιωνόβιες ελιές, φακές από την Εγκλουβή, σαλάμι αέρος και λουκάνικα, αβγοτάραχο από το διβάρι της λιμνοθάλασσας, λευκό και κόκκινο κρασί είναι προϊόντα της λευκαδίτικης γης που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.


Ειδικά το κρασί που παράγεται από τη σπάνια ποικιλία «Βερτζαμί» ή barzamino, (που προφανώς έφεραν μαζί τους οι Βενετσάνοι το 1684), καλλιεργείται στους Δήμους Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων και Ελλομένου σε υψόμετρα από 200 μ. έως 700 μ. και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που βγάζει η χώρα μας.  Άλλες ποικιλίες λευκαδίτικου κρασιού είναι το γιοματάρι (μαύρο και γλυκό), το κεροπάτι, το λευκό και το λάγκερο (απαλό και ελαφρύ).


Στο Νομό δραστηριοποιείται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας που ιδρύθηκε το 1915 και προσφέρει προϊόντα αποκλειστικά από τη Λευκάδα, τα οποία διακρίνονται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως λευκά και κόκκινα κρασιά που παράγονται κύρια από τις ποικιλίες σταφυλιών «Βαρδέα» και «Βερτζαμί» αντίστοιχα, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ψάρια και γενικότερα τα θαλασσινά προϊόντα είναι επίσης αρίστης ποιότητας προερχόμενα από τους γύρω κόλπους και το Ιόνιο Πέλαγος, τις περισσότερες φορές με παραδοσιακούς τρόπους αλιείας.

Αυτό όμως που μαγεύει τον επισκέπτη είναι τα τοπικά χειροτεχνήματα, υφαντά, και τα φημισμένα λευκαδίτικα κεντήματα απαράμιλλης ομορφιάς.
Περίφημα είναι τα κεντήματα της Καρυάς, με μια ιδιαίτερη τεχνική κεντήματος που δεν απαντάται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Το κέντημα της Καρυάς, η γνωστή «Καρσάνικη βελονιά» είναι μία τεχνική κεντήματος εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη βελονιά στον ελλαδικό χώρο και πέραν αυτού. Αποτελεί σύλληψη και δημιουργία των γυναικών της Καρυάς όπου πήρε και το όνομά της. Επίσης και το πλέξιμο δαντέλας συνήθως λευκής σε διάφορα μεγέθη, ακόμη και για κουβέρτες με σχέδια που έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή εποχή ακόμα.


Δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα, την καταπληκτική τους γαλατόπιτα, τη μπριανόπιτα, το ασύγκριτο σοφιγάδο, τον ψητό μπακαλιάρο με πατάτες και το ψάρι σαβόρο. Μαζί θα μαγειρέψουμε το σοφιγάδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου